Wij maken op deze website gebruik van cookies.

Deze melding verbergen

27 oktober - Wereld Ergotherapie Dag

Zaterdag 26 oktober

Op 27 oktober is het Wereld Ergotherapie Dag. De ergotherapeuten van SZR vertellen graag over hun mooie vak. 
"Regelmatig merken wij dat mensen niet weten wat een ergotherapeut precies doet. Soms wordt de vraag gesteld: ‘Wat is ergotherapie eigenlijk?’. Nog veel vaker krijgen we te horen: ‘Dat is toch een soort fysiotherapie?’ of: ‘Dan doe je toch iets met houdingen en zo?’ Maar dat is het niet.  Lees meer

Wat doet een ergotherapeut?
Wij kijken samen met de cliënt hoe zelfstandigheid tijdens de dagelijkse activiteiten zo lang mogelijk kan worden behouden. En we geven praktische adviezen, waar de cliënt direct mee aan de slag kan. Of ze nu tijdelijk revalideren, thuis of in het verpleeghuis wonen. Cliënten kunnen met veel vragen bij onze ergotherapeuten terecht. Een paar voorbeelden:

- Het wassen en aankleden gaat steeds moeizamer. Hoe kan ik dit toch zelfstandig blijven doen?
- Fietsen gaat niet meer. Hoe kan ik mezelf nu buitenshuis verplaatsen?
- Staand handelen is vermoeiend. Hoe kook ik dan zelf mijn eten?
- Hoe kan ik als mantelzorger mijn dierbare het beste ondersteunen tijdens zijn dementieproces?
- Ik heb pijn bij het zitten in mijn rolstoel. Hoe kan ik dit voorkomen?

Zoals je ziet kijkt de ergotherapeut naar wat de cliënt graag zelf wil blijven doen ondanks een beperking. Daarom maakt de ergotherapeut samen met de cliënt een plan met praktische oplossingen. Ook adviseert en begeleidt de ergotherapeut mantelzorgers en andere professionele zorgverleners. De ergotherapeut kan bovendien adviseren over aanpassingen in de woning en eventuele hulpmiddelen.

Bekijk hier een filmpje dat vertelt wat een ergotherapeut doet.

Wanneer kun je gebruik maken van ergotherapie?
Je kunt bij ons terecht met een verwijsbrief van de huisarts of de specialist. Maar ook zonder verwijsbrief kun je bij ons terecht. Het aantal behandelingen dat vergoed wordt is afhankelijk van de indicatie en de eventuele aanvullende zorgverzekering. Iedereen heeft recht op 10 uur ergotherapie per kalenderjaar binnen de basisverzekering. Dit valt wel onder het eigen risico.

Heb je vragen of je wil meer weten over ergotherapie van SZR?
Neem dan contact met ons op via: 0344-671650 of ergotherapie@szr.nl.

Team ergotherapie SZR
Linda van der Aa, Eveliene van Biemen, Dunja Delcour, Laura Lange, Chantal Langerak, Cecile van Raaij, Renske van der Sluijs, Lisa Suppers en Marleen Wolters

Stel een vraag

Zorg Adviespunt

Bij het Zorg Adviespunt van SZR kunt u terecht met vragen op het gebied van zorg en behandeling.   Er werken deskundige cliëntadviseurs, die uit het brede pakket aan producten dat SZR biedt, een passend aanbod kunnen doen. Zij kunnen u snel van de juiste informatie, advies en ondersteuning voorzien en zonodig ondersteunen bij de aanvraag van een indicatie.

Samen met u zoeken zij naar de beste oplossing. Zij geven advies op maat en brengen daarvoor, mocht dat nodig zijn, ook graag een bezoek bij u thuis.

Het is voor mij belangrijk dat cliënten de juiste zorg op de juiste plaats ontvangen en dat cliënten tevreden terugkijken op de tijd dat ze zorg hebben ontvangen van SZR.

Saskia Beck Manager Zorg Adviespunt