Wij maken op deze website gebruik van cookies.

Deze melding verbergen

5 oorzaken van voedingsproblemen bij ouderen

Dinsdag 18 september

Welke margarine gebruikt u? Deze vraag stellen wij regelmatig aan ouderen tijdens een huisbezoek. Wij krijgen geen antwoord op de vraag, maar mogen in de koelkast kijken. We zien dan een lege koelkast met een paar open verpakkingen. Dit is voor ons vaak het teken van een voedingsprobleem. Het aantal ouderen met ondervoeding of ongewenst gewichtsverlies neemt toe. Langer zelfstandig thuis wonen is één van de redenen. In dit artikel leest u welke voedingsproblemen wij als diëtisten van SZR dagelijks tegenkomen.

1. Gebitsproblemen
Voor veel ouderen kunnen problemen met het gebit reden zijn voor een voedingsprobleem. Blijft een oudere gewicht verliezen? Dan slinkt de kaak en het kunstgebit past niet meer. Het kauwen gaat moeilijker, waardoor de oudere minder gaat eten. Ouderen die hun eigen tanden nog hebben, kunnen gebitsklachten hebben. Een aanpassing aan het gebit door de tandarts zorgt ervoor dat het eten weer makkelijker gaat. Helpt een aanpassing niet? Dan kan een verandering van de dikte van de voeding ervoor zorgen dat de oudere toch voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. 

2. Verminderde eetlust
Bij oudere mensen nemen de eetlust en het dorstgevoel af. Dit kunnen we niet beïnvloeden. Daarom raden wij ouderen aan om kleine porties te eten of te drinken. En om vaker iets te eten. At een oudere tijdens de lunch altijd twee sneetjes brood? Dan kan hij beter tijdens de lunch één sneetje nemen en later die middag nog een sneetje. Ook sfeer kan eetlust opwekken. Tips voor een betere eetsfeer zijn:
• de tafel dekken
• het bord aantrekkelijk opmaken
• muziek aan of juist uitzetten
• samen eten
• er de tijd voor nemen  

3. Verminderde smaak

Door medicatie of ziekte neemt de smaak af. Wij geven deze ouderen het advies om te kiezen voor producten met een duidelijke zoete, zure, bittere of zoute smaak. Vaak gaan vloeibare producten makkelijker dan vaste voeding. Vloeibare voeding geeft een ander mondgevoel.

4. Eenzaamheid
Samen eten zorgt voor gezelligheid, een praatje en afleiding. En zien eten doet eten. Ouderen die ineens alleen komen te staan, vinden de eetmomenten minder aantrekkelijk. Vaker samen eten met een buurman, in een zorgcentrum of meedoen aan open tafels in de buurt zorgen voor afleiding.

5. Rouw om verlies van zelfstandigheid
Kan een oudere zelf zijn maaltijd niet meer bereiden? Dan kan hij gebruik maken van maaltijdservice, eetgroepen of kant-en-klaar maaltijden. We zien vaak dat ze dan minder gaan eten, omdat de eetlust vermindert. Dit komt omdat ze niet meer naar eigen smaak kunnen koken. Ook de afhankelijkheid van anderen kan een grote impact hebben.

Meer weten?
Wilt u meer weten over voeding en ouderen? Neem dan gerust contact op met de diëtisten van SZR. U kunt bellen naar 0344-671650 of een email sturen naar dietetiek@szr.nl.

 

 

Diëtisten SZR
Stel een vraag

Zorg Adviespunt

Bij het Zorg Adviespunt van SZR kunt u terecht met vragen op het gebied van zorg en behandeling.   Er werken deskundige cliëntadviseurs, die uit het brede pakket aan producten dat SZR biedt, een passend aanbod kunnen doen. Zij kunnen u snel van de juiste informatie, advies en ondersteuning voorzien en zonodig ondersteunen bij de aanvraag van een indicatie.

Samen met u zoeken zij naar de beste oplossing. Zij geven advies op maat en brengen daarvoor, mocht dat nodig zijn, ook graag een bezoek bij u thuis.

Het is voor mij belangrijk dat cliënten de juiste zorg op de juiste plaats ontvangen en dat cliënten tevreden terugkijken op de tijd dat ze zorg hebben ontvangen van SZR.

Saskia Beck Manager Zorg Adviespunt