Wij maken op deze website gebruik van cookies.

Deze melding verbergen

Bewoners met dementie bewegen zich vrij in Ravestein door de leefcirkel

Woensdag 2 december

Schijnbaar onbelemmerd lopen bewoners met dementie door afdeling De Kom in Ravestein. Van appartement naar restaurant, naar de brievenbus in de hal en terug. Op afdeling De Kom hebben bewoners met dementie maximale vrijheid door de leefcirkel.

Een leefcirkel is een afgebakend gebied waar bewoners met dementie zich vrij kunnen bewegen. Als ze zich buiten dit gebied begeven geeft de armband die ze dragen een signaal af op de telefoon van medewerkers, zogenaamde dwaaldetectie. Dit zorgt ervoor dat de buitendeur gesloten blijft en de verzorgende gewaarschuwd wordt als een dementerende bewoner alleen naar buiten wil. Ravestein is een van de weinige zorginstellingen in Nederland die een leefcirkel heeft.  Wij zijn dus tamelijk uniek.

Wim van Sijll, locatiemanager Ravestein, en Gré Westerhof, teamleider van De Kom, vertellen er meer over.
Wim: “We wilden onze dementerende bewoners zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen appartement laten wonen met hun eigen bedoeninkje. Voorheen werden deze bewoners overgeplaatst naar een afdeling voor mensen met dementie, omdat het verzorgingshuis niet meer genoeg veiligheid kon bieden. Sinds 1 oktober hoeft dat niet meer en kunnen ze lekker in hun eigen appartement op De Kom blijven wonen. “Oude bomen moet je niet verplaatsen en dat geldt zeker voor deze doelgroep.”

Gré is ook heel positief. “Een mevrouw die voorheen naar een verpleegafdeling zou moeten, woont nu nog steeds op De Kom. Ze doet  nog Rummikub met de bewoners van het verzorgingshuis. Haar sociale contacten kan ze in stand houden. Als ze zich wil terugtrekken, dan kan dat in haar eigen appartement. Wil ze contact, dan kan ze bijvoorbeeld naar het restaurant, de winkel of de hal wandelen. Bewoners reageerden overigens positief op het polsbandje. “Ik kan gewoon heen en weer lopen?”, aldus een bewoner.

Hoe reageren bezoekers?
“Het was even vreemd, omdat de buitendeur nu altijd in de winterstand staat, maar het went snel. Mantelzorgers kiezen nu heel bewust voor De Kom, omdat hun familielid kan blijven wonen in het appartement, ook als hij/zij dement wordt. Ze vinden het heerlijk dat hun familielid maximale bewegingsvrijheid heeft.”

En de medewerkers?
Gré: “Zij zijn ook positief. Iedereen in Ravestein is geschoold, van huismeester tot interieur-verzorgende tot de verzorging. Zij weten precies hoe ze met de leefcirkel om moeten gaan. De zorgmedewerkers van de Kom hebben daarnaast de omslag gemaakt van lichte verzorging naar meer begeleiding. Zij gaan enthousiast mee in de vooruitgang. Top!!”

Binnenkort wordt de leefcirkel officieel geopend.…….

Stel een vraag

Zorg Adviespunt

Bij het Zorg Adviespunt van SZR kunt u terecht met vragen op het gebied van zorg en behandeling.   Er werken deskundige cliëntadviseurs, die uit het brede pakket aan producten dat SZR biedt, een passend aanbod kunnen doen. Zij kunnen u snel van de juiste informatie, advies en ondersteuning voorzien en zonodig ondersteunen bij de aanvraag van een indicatie.

Samen met u zoeken zij naar de beste oplossing. Zij geven advies op maat en brengen daarvoor, mocht dat nodig zijn, ook graag een bezoek bij u thuis.

Het is voor mij belangrijk dat cliënten de juiste zorg op de juiste plaats ontvangen en dat cliënten tevreden terugkijken op de tijd dat ze zorg hebben ontvangen van SZR.

Saskia Beck Manager Zorg Adviespunt