Wij maken op deze website gebruik van cookies.

Deze melding verbergen

Muziektherapie voor ouderen met dementie

Donderdag 16 maart

Vanuit de extra gelden Waardigheid en Trots heeft SZR voor de bewoners met dementie in Vrijthof een muziektherapeut aangenomen. Zij verzorgt muziektherapie,  een behandelvorm die de laatste jaren steeds meer geïntegreerd wordt in het behandelaanbod van verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland en nu dus ook binnen SZR.

Maar wat houdt muziektherapie eigenlijk in?
Muziek is een belangrijke prikkel voor mensen met dementie. Uit onderzoek blijkt dat muziek veel verschillende hersengebieden activeert. Het luisteren naar favoriete muziek kan prettige gevoelens oproepen en herinneringen aan vroeger naar boven halen, ook al zijn deze ver begraven. Ook mensen waarbij het verbale functioneren sterk achteruit is gegaan, kunnen sociale interactie ervaren in het muziek maken of het zingen van liederen. Daarnaast kan muziek ook ontspanning, rust en veiligheid bieden, omdat het een prikkel is die bewoners kunnen plaatsen en herkenbaar is.

"Binnen de muziektherapie zet ik muziek doelbewust in om aan vooraf gestelde hulpvragen te werken. Hulpvragen bij mensen met een dementie liggen vaak op emotioneel, sociaal en gedragsmatig gebied. Een aantal voorbeelden zijn: het kunnen uiten van emoties, sociale interactie stimuleren en onrust verminderen", aldus Maartje de Ree (muziektherapeut SZR). "Ook geef ik advies over de inzet van muziek in de dagelijkse zorg, bijvoorbeeld om angst tijdens de ochtendzorg of onrust bij het slapen gaan te verminderen. Muziektherapie biedt dus heel wat mogelijkheden voor mensen met een dementie!"

Bekijk het filmpje van Henry (een oudere man met dementie). Je ziet Henry opleven door het luisteren naar favoriete muziek uit zijn jeugd. Het samen zingen van liederen, muziek maken of herinneringen van vroeger delen kan contact stimuleren.

Stel een vraag

Zorg Adviespunt

Bij het Zorg Adviespunt van SZR kunt u terecht met vragen op het gebied van zorg en behandeling.   Er werken deskundige cliëntadviseurs, die uit het brede pakket aan producten dat SZR biedt, een passend aanbod kunnen doen. Zij kunnen u snel van de juiste informatie, advies en ondersteuning voorzien en zonodig ondersteunen bij de aanvraag van een indicatie.

Samen met u zoeken zij naar de beste oplossing. Zij geven advies op maat en brengen daarvoor, mocht dat nodig zijn, ook graag een bezoek bij u thuis.

Het is voor mij belangrijk dat cliënten de juiste zorg op de juiste plaats ontvangen en dat cliënten tevreden terugkijken op de tijd dat ze zorg hebben ontvangen van SZR.

Saskia Beck Manager Zorg Adviespunt