Wij maken op deze website gebruik van cookies.

Deze melding verbergen

SZR stimuleert bewegen voor ouderen

Woensdag 28 oktober

Hoewel SZR diverse beweegactiviteiten heeft voor bewoners, kreeg de afdeling fysiotherapie van SZR regelmatig vragen over bewegen met bewoners met dementie.  Juist voor die groep is bewegen minder vanzelfsprekend, maar o zo belangrijk. Door letterlijk te bewegen breng je de hersenen in beweging. Daarmee kun je de dementie niet stoppen, maar wel vertragen en de omstandigheden verbeteren. “Daar moeten we wat mee doen”, aldus Ilse Wassenberg, fysiotherapeut bij SZR.  En zo werd in werkgroep beweging  in het leven geroepen. Ook Annette van Zoelen, teamleider activiteitenbegeleiding Vrijthof maakt hier deel van uit.

Project bewegen stimuleert bewegen voor ouderen
“Mensen willen graag sporten en actief bezig zijn, ook  als ze in een zorgcentrum wonen.” Aan het woord zijn Annette van Zoelen, teamleider activiteitenbegeleiding Vrijthof en Ilse Wassenberg, fysiotherapie bij SZR.  Wij merkten dat er vanuit medewerkers en bewoners steeds meer vraag kwam naar tips voor bewegen. Elke locatie en afdeling deed al wel wat aan bewegen, maar we merkten dat er behoefte was aan een structurele invulling. Bovendien bleek uit allerlei onderzoeken dat bewegen goed is voor ouderen. Regelmatige lichamelijke activiteit kan de gevolgen van het verouderingsproces vertragen en vitaliteit stimuleren van ouderen in zorginstellingen.  En zo is het balletje gaan rollen. We zijn een werkgroep gestart als onderdeel van het project dementiezorg. Juist voor die groep is bewegen minder vanzelfsprekend, maar o zo belangrijk. Je kunt de dementie niet stoppen, maar wel vertragen en de omstandigheden verbeteren. Doordat de mensen met dementie zich beter voelen, wordt de zorg voor hen ook leuker om te doen. We verwachten daarbij ook een positieve invloed op het dag-nachtritme van onze bewoners. Als mensen beter gaan eten en hun conditie verbetert, worden ze actiever.

Vormen van beweging
Er zijn verschillende vormen van bewegen. Je heb therapeutisch bewegen onder leiding van een fysiotherapeut en ergotherapeut. Je kunt functioneel bewegen zoals in het dagelijks leven. Daarnaast is er recreatief bewegen om therapie te komen. Juist het functionele en recreatieve bewegen willen we stimuleren. Simpel is hierbij het sleutelwoord.

Denk klein
Het eerste wat we gedaan hebben is een zogenaamde 0-meting uitvoeren. Wat wordt er allemaal al gedaan en welke wensen liggen er. Bewegen hoeft niet iets groots te zijn. Je kunt het al vinden in kleine dingen. Denk aan het schillen van fruit, het dekken van de tafel, een stukje lopen, boodschappen doen, sport en spel. Maar ook wassen, aankleden en haren kammen horen erbij.
Voor de zorgmedewerkers is het wel even wennen. Zij nemen vaak automatisch taken uit handen. Wij zorgen immers graag! Maar kijk wat de bewoner kan en laat hem dit ook zelf doen.
Ook mantelzorgers worden hierbij betrokken. We willen hen helpen door de mogelijkheden van beweging te laten zien en nieuwe ideeën aanreiken. En dat wordt heel enthousiast ontvangen.

Nieuwe beweegactiviteiten
Het is zo leuk om te zien dat het steeds meer leeft bij de medewerkers. Er ontstaan allerlei nieuwe beweegactiviteiten. Daarnaast bieden onze zorgcentra en dagvoorzieningen ook steeds meer mogelijkheden voor bewegen. Zo heeft onze locatie Ravestein een prachtige belevingstuin en worden de binnentuinen in Vrijthof momenteel aangepast. Hier kunnen onze bewoners met dementie veilig naar toe. Body Dynamics Tenny van de Berg uit Tiel doet regelmatig bewegen met ouderen in Vrijthof. Zo mooi om te zien dat onze bewoners enthousiast meedoen en zichtbaar genieten.

Momenteel wordt gekeken of voor de afdelingen een beweegmand aangeschaft kan worden.  Dit is een mand met uitnodigende materialen om te bewegen, zoals ballen, kegels en pittenzakken. Daarnaast bevat het kaartjes met beweegideeën. Zowel medewerkers, vrijwilligers als mantelzorgers kunnen hier gebruik van maken.

Beweging is vanzelfsprekend
Ons doel is dat bewegen vanzelfsprekend is in de zorgverlening, voor alle bewoners en cliënten van SZR. Maar ook dat we aan onze cliënten kunnen zien dat ze er plezier aan beleven, dat ze zich prettig voelen en dat de kwaliteit van hun leven verbetert.

De komende maanden gaan we kijken hoe we bewegen onderdeel kunnen laten uitmaken van het dagelijks leven van zowel onze bewoners met dementie als onze bewoners met langdurige zorg en de bezoekers van onze dagvoorzieningen.

Wilt u meer weten over dementiezorg bij SZR?
Kijk op Dementiezorg of neem contact op met ons Zorg Adviespunt,T: 0800-0588.

 

Stel een vraag

Zorg Adviespunt

Bij het Zorg Adviespunt van SZR kunt u terecht met vragen op het gebied van zorg en behandeling.   Er werken deskundige cliëntadviseurs, die uit het brede pakket aan producten dat SZR biedt, een passend aanbod kunnen doen. Zij kunnen u snel van de juiste informatie, advies en ondersteuning voorzien en zonodig ondersteunen bij de aanvraag van een indicatie.

Samen met u zoeken zij naar de beste oplossing. Zij geven advies op maat en brengen daarvoor, mocht dat nodig zijn, ook graag een bezoek bij u thuis.

Het is voor mij belangrijk dat cliënten de juiste zorg op de juiste plaats ontvangen en dat cliënten tevreden terugkijken op de tijd dat ze zorg hebben ontvangen van SZR.

Saskia Beck Manager Zorg Adviespunt