Wij maken op deze website gebruik van cookies.

Deze melding verbergen
Antibiotic Stewardship programma

Wat is een Antibiotic Stewardship programma?
Antibiotic Stewardship is een term die uit de internationale literatuur komt. Het betekent dat je een programma hebt voor goed ‘rentmeesterschap’ ten aanzien van het werkzaam houden en bewust goed inzetten van behandelingen met antibiotica. Het doel is dat bij een bacteriële infectie de juiste diagnose wordt gesteld, de juiste afweging wordt gemaakt voor wel of geen antibiotische behandeling. En als men gaat behandelen dat men het juiste middel geeft, in de juiste dosis en voor de juiste behandelduur. Voor een buitenstaander lijkt dit heel natuurlijk, maar er is hier op veel punten discussie over. Bijvoorbeeld over wanneer klachten bij ouderen wel of niet veroorzaakt worden door een urineweginfectie

Criteria voor het voorschrijven van antibiotica
Al in 2001 (Loeb et al) bedacht men internationale criteria voor het voorschrijven van antibiotica in verpleeghuizen. Deze waren echter nog lang niet overal goed doorgevoerd in nationale richtlijnen en op de werkvloer. En daardoor bleven artsen meer antibiotica voorschrijven dan feitelijk noodzakelijk was. Ook op veel plaatsen in Nederland was men zich er tot voor kort niet van bewust dat dit probleem veel schade kan aanrichten. Daarom besloot SZR hiervoor een eigen programma te ontwikkelen.

Uit allerlei internationale studies in verpleeghuizen blijkt dat het veranderen van dit voorschrijfgedrag bij artsen zeer lastig is. In deze studies bleek dat het veranderen van voorschrijfindicaties vaak stuitte op weerstand bij families, verpleging en verzorging. Families die gewend waren dat vader of moeder onder bepaalde omstandigheden een antibioticum kuur kreeg, voelden zich niet gehoord als dit plotseling anders verliep. Artsen hadden vaak moeite om een handelwijze los te laten, omdat ze zo opgeleid waren. Daarnaast waren zij niet zo makkelijk te overtuigen waarom het anders zou moeten. Het gevolg was dat het invoeren van betere richtlijnen voor optimale behandeling van bacteriële infecties in veel verpleeghuizen wereldwijd niet succesvol verliep. Deze achtergronden hielden wij in gedachten bij het ontwikkelen van onze interventies in het kader van het antibiotic stewardship.

- Werkwijze Antibiotic Stewardship SZR
- Acties binnen Antibiotic Stewardship tot nu toe
- Onze samenwerkingspartners
- Presentaties
- Publicaties
- RichtlijnenStel een vraag

Zorg Adviespunt

Bij het Zorg Adviespunt van SZR kunt u terecht met vragen op het gebied van zorg en behandeling.   Er werken deskundige cliëntadviseurs, die uit het brede pakket aan producten dat SZR biedt, een passend aanbod kunnen doen. Zij kunnen u snel van de juiste informatie, advies en ondersteuning voorzien en zonodig ondersteunen bij de aanvraag van een indicatie.

Samen met u zoeken zij naar de beste oplossing. Zij geven advies op maat en brengen daarvoor, mocht dat nodig zijn, ook graag een bezoek bij u thuis.

Het is voor mij belangrijk dat cliënten de juiste zorg op de juiste plaats ontvangen en dat cliënten tevreden terugkijken op de tijd dat ze zorg hebben ontvangen van SZR.

Saskia Beck Manager Zorg Adviespunt