Wij maken op deze website gebruik van cookies.

Deze melding verbergen

Familie en vrienden (mantelzorgers) doen ertoe.

De band met familie en vrienden speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven. Vaak zijn familie en vrienden mantelzorgers. Dit betekent dat zij geen beroepsmatige zorgverleners zijn, maar zorg en aandacht geven omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie ze zorgen.

Als een cliënt tijdelijk of langdurig in een zorgcentrum verblijft, verandert deze persoonlijke band vaak. SZR vindt het belangrijk dat niet alleen u, maar ook uw naasten zich thuis voelen bij SZR.

De visie van SZR is dat de zorgverlening moet aansluiten bij mantelzorgers en deze band zo veel mogelijk respecteren en bevorderen.

Dit betekent:
• Vanaf het begin van de zorgverlening betrekken we de mantelzorgers bij de zorg. We bespreken met de betrokkenen welke taken mantelzorgers kunnen én willen uitvoeren.
• Het streven is om regelmatig bijeenkomsten te organiseren voor mantelzorgers.
• We bevorderen de bestaande band met bijvoorbeeld het kerkgenootschap of andere verenigingen.

Wilt u meer informatie over het mantelzorgbeleid van SZR?
Klikt u dan hier.

Welke producten bieden wij om mantelzorgers te ondersteunen?
- Het Ontmoetingscentrum
- Respijtzorg

Folder Samen Zorgen
Als mantelzorger neemt u een groot deel van de zorg voor uw rekening. U bent bijvoorbeeld als verzorger, zaakwaarnemer of tolk bij de zorg betrokken. Soms hebben mantelzorgers het hoofdaandeel in de zorg, soms de beroepsmatige verzorgers. Maar in alle gevallen geldt dat mantelzorgers en beroepsmatige verzorgers partners in de zorg zijn. Daar horen goede afspraken bij en respect voor elkaars positie. En natuurlijk goede communicatie en uitwisseling van informatie.
Om u hierin op weg te helpen, vindt u in deze folder een overzicht van praktische tips. De tips zijn mede gebaseerd op ervaringen van andere mantelzorgers.

Lees hier onze tips Samen Zorgen voor mantelzorgers in de zorg thuis.
Lees hier onze tips Samen Zorgen voor mantelzorgers in een zorginstelling.

Ondersteuning nodig vanuit Mantelzorgsteunpunten?
Klik hier voor de contactgegevens.

Wilt u informatie over vergoeding mantelzorg? Lees hieronder!
Van de zorgverzekeraars die in hun aanvullende verzekeringen een vergoeding voor mantelzorg geven, vallende de volgende zaken op:
- Bij een aantal verzekeraars zijn de pakketten ten opzichte van vorig jaar uitgebreid. Zo vergoeden VGZ en Univé in de aanvullende verzekeringen één dag vervangende mantelzorg extra. De Amersfoortse heeft nu ook een vergoeding voor mantelzorgmakelaar opgenomen.
- CZ gaf eerdere jaren aan wel mantelzorgvervanging te vergoeden, maar had dit niet in de polisvoorwaarden opgenomen. In 2016 wordt dit wel opgenomen. Naast mantelzorgvervanging geven zij een vergoeding voor mantelzorgcursussen.
- Voor een uitgebreidere vergoeding van vervangende mantelzorg (bijv. 21 dagen per jaar) kosten de meeste pakketten tussen de €15 en €40. Hierbij is niet gekeken naar de overige vergoedingen in het pakket.

Meer weten
Heeft u vragen over de verschillende zorgverzekeringen? Neem dan direct contact op met de betreffende zorgverzekeraar. Zij kunnen u meer vertellen over de premie en de vergoedingen.

U kunt tot 1 januari 2017 uw huidige verzekering opzeggen. Tot 1 februari 2017 kunt u overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Bekijk hieronder het overzicht van de consumentenbond met vergoedingen voor mantelzorg:
Zorgverzekering Mantelzorg 2016.pdf

Stel een vraag

Zorg Adviespunt

Bij het Zorg Adviespunt van SZR kunt u terecht met vragen op het gebied van zorg en behandeling.   Er werken deskundige cliëntadviseurs, die uit het brede pakket aan producten dat SZR biedt, een passend aanbod kunnen doen. Zij kunnen u snel van de juiste informatie, advies en ondersteuning voorzien en zonodig ondersteunen bij de aanvraag van een indicatie.

Samen met u zoeken zij naar de beste oplossing. Zij geven advies op maat en brengen daarvoor, mocht dat nodig zijn, ook graag een bezoek bij u thuis.

Het is voor mij belangrijk dat cliënten de juiste zorg op de juiste plaats ontvangen en dat cliënten tevreden terugkijken op de tijd dat ze zorg hebben ontvangen van SZR.

Saskia Beck Manager Zorg Adviespunt