Contrast Lettergrootte

Om de pagina makkelijker te lezen kunt u de pagina vergroten, door in Windows Control met + toets in te drukken (op macOS is het Command met + toets).

Een stukje Tiel op afdeling Maashof

Activiteitenbegeleidster Annelies Bothof gaf samen met de bewoners en haar collega’s de gangen van afdeling Maashof in woonzorgcentrum Vrijthof een andere uitstraling. Ze vertelt hoe ze het aanpakte en welke hulp ze kreeg van Tielse fotografen.  

Huiselijk, rust en gezelligheid

Afdeling Maashof kreeg via Waardigheid & Trots een bedrag om de gangen een andere uitstraling te geven. Annelies Bothof, activiteitenbegeleidster vond het leuk om met de sfeer van de gangen aan de slag te gaan. Ze wilde de gangen een huiselijke sfeer geven, warmte, rust en gezelligheid laten uitstralen. Ze nam samen met collega Hermien Snikkers, verzorgende IG, een kijkje bij andere afdelingen. Hier lieten ze zich inspireren. Zo ontstond het idee om de Betuwe naar binnen te halen op een herkenbare manier. Dit wilden ze gaan doen met persoonlijke voordeuren en uitvergrote foto’s van typische beelden van Tiel en omgeving.

Hulp van Tielse fotografen

Annelies nam contact op met fotografen uit de regio en vroeg om hun hulp. Dolf van Dulmen en Jan Bouwhuis waren enthousiast en wilden graag foto’s schenken. Annelies en de bewoners konden foto’s gaan uitzoeken in hun fotobestand. Ze kozen voor een foto van de Waterpoort en Flipje van Jan Bouwhuis en voor de molen van Zoelen, het Burgerweeshuis en een besneeuwde weg van Passewaaij naar Wadenoijen van Dolf van Dulmen. De fotografen vonden het leuk om aan dit project mee te werken. “Als wij met onze fotografie vrijwilligers en stichtingen kunnen helpen om iets te bereiken dan doen we dit graag”, vertellen Dolf en Jan.

Verhalen van vroeger

Woensdag 9 maart was het zover. De bewoners kregen hun eigen uitgekozen voordeur. De uitvergrote foto’s kregen een plekje aan de muur. Ook bij de zusterspost hangen foto’s, ieder seizoen worden deze foto’s verwisseld. Nu de foto’s hangen komen er verhalen van vroeger los. Meneer de Leeuw woonde tegenover het Burgerweeshuis. En nu hangt tegenover zijn voordeur een hele grote afbeelding van het Burgerweeshuis. Hij vertelt trots over zijn huis waar hij in woonde. Naast de voordeur van mevrouw Copier hangt een grote foto van Flipje. Toen zij de foto voor het eerst zag sloeg ze haar handen voor haar mond. Ze is helemaal onder de indruk. “De afdeling is nu aangekleed om het leven van buiten binnen voort te kunnen zetten en andersom. Dit is een inspiratie voor ons als personeel”, vertelt Annelies. “Achter iedere deur schuilt een ander verhaal”, vult Hermien aan.

Een cadeau

“Het was meer werk dan ik dacht. Vooral het selecteren van de foto’s was een grote klus. De foto’s moesten voldoen aan veel eisen, zoals een hoge resolutie, staande foto’s en geen mensen op de foto. Ik ben heel trots op het eindresultaat, het is een cadeau. Ik heb drie tips voor andere collega’s:

  1. Pak de kansen die voorbij komen. Kijk welke mogelijkheden ze je geven, vraag om hulp en maak het bespreekbaar
  2. Doe het samen met een collega, want samen sparren is fijn!
  3. Luister naar de cliënt, wat is hun verhaal.”