Contrast Lettergrootte

Om de pagina makkelijker te lezen kunt u de pagina vergroten, door in Windows Control met + toets in te drukken (op macOS is het Command met + toets).

Parkinson

Parkinson

Een ziekte met vele kanten. Maarliefst 63.500 mensen in Nederland leven met de ziekte Parkinson. Een stijf gevoel in het lichaam, trillen, vergeetachtig zijn en zelfs depressies. Deze ingewikkelde ziekte is helaas nog maar moeilijk te behandelen. Wij van SZR proberen mensen met deze klachten te helpen op de beste manier mogelijk.

Voorbode van parkinson

Bij een persoon die lijdt aan de ziekte Parkinson sterven langzaam hersencellen af waardoor de signalen naar de spieren steeds moeizamer gaat. De oorzaak hiervan is te weinig dopamine. Dit stofje zorgt ervoor dat alle signalen die je hersenen geven worden gestuurd naar je spieren. Hoe minder van dit stofje, hoe minder goed de signalen worden doorgegeven naar de hersenen. 

Helaas is de ziekte van Parkinson progressief. Het begint met kleine klachten en deze zullen naarmate van tijd verergeren.Parkinson verschijnselen

Symptomen die horen bij de vroege status van Parkinson:

  • Een moe en zwak gevoel
  • Moeite hebben met schrijven
  • Trilling in de armen
  • Voeten die plotseling op slot schieten
  • Stemmingswisselingen
  • Slecht slapen
  • Pijn hebben tijdens het toiletteren

Al met al heeft Parkinson effect op uw stemming, gedrag, bewegingen, lichaamsfuncties en slaap.  

Parkinson eindfase

Bij iedereen verloopt de ziekte van Parkinson anders. Voor de een gaat het sneller dan bij de ander.. Een ding wat wel zeker is, is dat een persoon steeds verder achteruit gaat waardoor er telkens veel aanpassingen gedaan moeten worden. 

Iemand die lijdt onder de ziekte van Parkinson zal geholpen moeten worden met lopen, balans houden en opstaan. Daarbij zal de mentale kant van Parkinson steeds meer het voortouw nemen. Depressieve gevoelens, waandenkbeelden, hallucinaties, vergeetachtigheid en moeite hebben met plannen. 

Een persoon met Parkinson heeft veel hulp nodig. Na een tijdje kan het zo zijn dat mantelzorg niet meer voldoende is. SZR is er voor deze mensen. In onze wooncentra behandelen specialisten en therapeuten mensen op een persoonlijke en professionele manier. Wij hopen op deze manier moeilijke tijden, wat minder zwaar te maken. Ook kunnen wij de mensen thuis ondersteunen met dagbehandeling. Zo kan iemand zo lang mogelijk thuis blijven wonen met de extra hulp die zij nodig hebben.

Leven met iemand met Parkinson

Leidt iemand in jouw omgeving aan de ziekte van Parkinson? Dan is het belangrijk om deze persoon fit te houden. Houd een extra oogje in het zeil. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een persoon met parkinson fit te houden.

  •  Zorg ervoor dat iemand elke dag beweging heeft.

Wandelen is hiervoor een goede optie. Loop met iemand naar de supermarkt, ga een blokje om of wandel met de hond. 

Andere activiteiten voor wat extra lichaamsbeweging zijn fietsen, zwemmen, dansen of tuinieren.  

  • Neem de tijd 

Bij een persoon die lijdt onder de ziekte van Parkinson kan het zo zijn dat alles net even wat trager gaat. Dit vereist zo nu en dan geduld. Gun degene de tijd. Behandel degene zoals u zelf ook behandeld zou willen worden.

  • Pas de omgeving aan

Denk hierbij aan hulpmiddelen voor in de keuken, badkamer, auto, etc. Hierdoor zullen de dagelijkse bezigheden wat gemakkelijker gaan. Daarbij brengt het ook een stukje veiligheid. 

SZR

Wat kunnen wij doen

Bij SZR staan wij klaar voor mensen met Parkinson. Wij helpen deze mensen door middel van onze dagbehandelingen. Met persoonlijke aandacht, oefeningen, therapie en adviezen werken wij aan de levenskwaliteit van onze bewoners. Daarbij wordt er ook aandacht besteed aan de alledaagse handelingen als koken, tafeldekken en koffie inschenken. 

Wanneer u bij ons wordt behandeld bezoekt u enkele dagen per week een van onze locaties. De andere dagen bent u gewoon thuis. Tijdens de behandelingen worden familie en mantelzorger nauw betrokken. 

Bent u benieuwd naar alle opties? U kunt gerust contact met ons opnemen. Samen zullen we dan kijken naar de beste behandeling die bij u past. Bel naar 0800 – 0588 of mail naar zorgadviespunt@szr.nl

Hulp nodig bij het vinden van de juiste zorg?

De cliëntadviseurs van SZR helpen u graag bij het vinden van de juiste zorg. Samen met u kijken zij wat het beste bij u past. Zo nodig bemiddelen zij door naar een andere zorgaanbieder.