Wij maken op deze website gebruik van cookies.

Deze melding verbergen

Cliënten zeer tevreden over Zorg Thuis van SZR

Dinsdag 9 oktober

Eind vorig jaar heeft SZR een cliënttevredenheidsonderzoek uitgevoerd onder de cliënten van Zorg Thuis. Cliënten zijn gevraagd hun tevredenheid aan te geven met een rapportcijfer (1-10). Daarnaast is gevraagd in hoeverre cliënten de Zorg Thuis van SZR aanbevelen bij anderen. De resultaten laten mooie cijfers zien, waar we trots op zijn. 

Positief over bejegening, zorg en eigen inbreng
We vroegen cliënten naar de tevredenheid op de volgende onderdelen: bejegening zorgverleners, zorgverlening, nakomen van afspraken en betrekken familie/mantelzorgers bij de zorg. Deze onderdelen werden met gemiddeld een 8 beoordeeld. Een mooi resultaat! Het merendeel van de cliënten gaf aan dat zij voldoende tot ruim voldoende inbreng (kunnen) hebben bij cliëntbesprekingen.

Cliënten bevelen SZR van harte aan Ruim 90 % van de cliënten die meegewerkt hebben aan het onderzoek bevelen de Zorg Thuis aan met een 8, 9 of 10.

De verbeterpunten en aanbevelingen uit het onderzoek zijn besproken met de medewerkers van Zorg Thuis. Belangrijk is dat we hiervan leren en dat we ons blijven ontwikkelen.

Leegverkoop in Zorgcentrum Lingehof

Maandag 8 oktober

Zorgcentrum Lingehof verhuist in januari 2019 terug naar het nieuwe woonzorgcentrum in Beesd. Het afgelopen jaar woonden de bewoners tijdelijk in Culemborg. Niet alle meubelen, schilderijen en ander inventaris gaat mee terug naar Beesd. Daarom organiseren de vrijwilligers van Lingehof een leegverkoop op zaterdag 10 november van 14 uur tot 17 uur. Komt u ook?

Poster leegverkoop website.pngWat is er te doen?

U kunt meubelen, servies, schilderijen en diverse decoraties kopen. Er zijn kramen met leuke kransen, kerstversiering en zelfgemaakte stukken van natuurmaterialen. En u kunt genieten van zelfgemaakte wafels. Met het Rad van Avontuur maakt u kans op prachtige prijzen. Niet alle gekochte meubelen kunt u dezelfde dag meenemen. Een aantal meubelen kunt u na de verhuizing in januari 2019 afhalen.

Kan ik vooraf komen kijken?

Wilt u weten wat er te koop is op 10 november? Wij geven u de mogelijkheid om voor 10 november te komen kijken. U kunt met de receptie van Lingehof een afspraak maken. Zij zijn te bereiken op 0345 686068.  

Praktische zaken

De rommelmarkt is op zaterdag 10 november van 14 uur tot 17 uur bij het Zorgcentrum Lingehof, Van Pallandtdreef 10 in Culemborg. Van de opbrengst van de verkoop organiseren we een openingsfeest voor de bewoners.

Meer weten?

Heeft u vragen over de leegverkoop? Dan kunt u contact opnemen met Resi Spijkers, Coördinator Welzijn en Vrijwilligers. Zij is bereikbaar op 0345 686068 of op RSpijkers@szr.nl.

5 oorzaken van voedingsproblemen bij ouderen

Dinsdag 18 september

Welke margarine gebruikt u? Deze vraag stellen wij regelmatig aan ouderen tijdens een huisbezoek. Wij krijgen geen antwoord op de vraag, maar mogen in de koelkast kijken. We zien dan een lege koelkast met een paar open verpakkingen. Dit is voor ons vaak het teken van een voedingsprobleem. Het aantal ouderen met ondervoeding of ongewenst gewichtsverlies neemt toe. Langer zelfstandig thuis wonen is één van de redenen. In dit artikel leest u welke voedingsproblemen wij als diëtisten van SZR dagelijks tegenkomen.

1. Gebitsproblemen
Voor veel ouderen kunnen problemen met het gebit reden zijn voor een voedingsprobleem. Blijft een oudere gewicht verliezen? Dan slinkt de kaak en het kunstgebit past niet meer. Het kauwen gaat moeilijker, waardoor de oudere minder gaat eten. Ouderen die hun eigen tanden nog hebben, kunnen gebitsklachten hebben. Een aanpassing aan het gebit door de tandarts zorgt ervoor dat het eten weer makkelijker gaat. Helpt een aanpassing niet? Dan kan een verandering van de dikte van de voeding ervoor zorgen dat de oudere toch voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. 

2. Verminderde eetlust
Bij oudere mensen nemen de eetlust en het dorstgevoel af. Dit kunnen we niet beïnvloeden. Daarom raden wij ouderen aan om kleine porties te eten of te drinken. En om vaker iets te eten. At een oudere tijdens de lunch altijd twee sneetjes brood? Dan kan hij beter tijdens de lunch één sneetje nemen en later die middag nog een sneetje. Ook sfeer kan eetlust opwekken. Tips voor een betere eetsfeer zijn:
• de tafel dekken
• het bord aantrekkelijk opmaken
• muziek aan of juist uitzetten
• samen eten
• er de tijd voor nemen  

3. Verminderde smaak

Door medicatie of ziekte neemt de smaak af. Wij geven deze ouderen het advies om te kiezen voor producten met een duidelijke zoete, zure, bittere of zoute smaak. Vaak gaan vloeibare producten makkelijker dan vaste voeding. Vloeibare voeding geeft een ander mondgevoel.

4. Eenzaamheid
Samen eten zorgt voor gezelligheid, een praatje en afleiding. En zien eten doet eten. Ouderen die ineens alleen komen te staan, vinden de eetmomenten minder aantrekkelijk. Vaker samen eten met een buurman, in een zorgcentrum of meedoen aan open tafels in de buurt zorgen voor afleiding.

5. Rouw om verlies van zelfstandigheid
Kan een oudere zelf zijn maaltijd niet meer bereiden? Dan kan hij gebruik maken van maaltijdservice, eetgroepen of kant-en-klaar maaltijden. We zien vaak dat ze dan minder gaan eten, omdat de eetlust vermindert. Dit komt omdat ze niet meer naar eigen smaak kunnen koken. Ook de afhankelijkheid van anderen kan een grote impact hebben.

Meer weten?
Wilt u meer weten over voeding en ouderen? Neem dan gerust contact op met de diëtisten van SZR. U kunt bellen naar 0344-671650 of een email sturen naar dietetiek@szr.nl.

 

 

Diëtisten SZR
Stel een vraag

Zorg Adviespunt

Bij het Zorg Adviespunt van SZR kunt u terecht met vragen op het gebied van zorg en behandeling.   Er werken deskundige cliëntadviseurs, die uit het brede pakket aan producten dat SZR biedt, een passend aanbod kunnen doen. Zij kunnen u snel van de juiste informatie, advies en ondersteuning voorzien en zonodig ondersteunen bij de aanvraag van een indicatie.

Samen met u zoeken zij naar de beste oplossing. Zij geven advies op maat en brengen daarvoor, mocht dat nodig zijn, ook graag een bezoek bij u thuis.

Direct contact


(alle velden met een * zijn verplicht)
Het is voor mij belangrijk dat cliënten de juiste zorg op de juiste plaats ontvangen en dat cliënten tevreden terugkijken op de tijd dat ze zorg hebben ontvangen van SZR.

Saskia Beck Manager Zorg Adviespunt