Wij maken op deze website gebruik van cookies.

Deze melding verbergen

27 oktober - Wereld Ergotherapie Dag

Zaterdag 26 oktober

Op 27 oktober is het Wereld Ergotherapie Dag. De ergotherapeuten van SZR vertellen graag over hun mooie vak. 
"Regelmatig merken wij dat mensen niet weten wat een ergotherapeut precies doet. Soms wordt de vraag gesteld: ‘Wat is ergotherapie eigenlijk?’. Nog veel vaker krijgen we te horen: ‘Dat is toch een soort fysiotherapie?’ of: ‘Dan doe je toch iets met houdingen en zo?’ Maar dat is het niet.  Lees meer

Wat doet een ergotherapeut?
Wij kijken samen met de cliënt hoe zelfstandigheid tijdens de dagelijkse activiteiten zo lang mogelijk kan worden behouden. En we geven praktische adviezen, waar de cliënt direct mee aan de slag kan. Of ze nu tijdelijk revalideren, thuis of in het verpleeghuis wonen. Cliënten kunnen met veel vragen bij onze ergotherapeuten terecht. Een paar voorbeelden:

- Het wassen en aankleden gaat steeds moeizamer. Hoe kan ik dit toch zelfstandig blijven doen?
- Fietsen gaat niet meer. Hoe kan ik mezelf nu buitenshuis verplaatsen?
- Staand handelen is vermoeiend. Hoe kook ik dan zelf mijn eten?
- Hoe kan ik als mantelzorger mijn dierbare het beste ondersteunen tijdens zijn dementieproces?
- Ik heb pijn bij het zitten in mijn rolstoel. Hoe kan ik dit voorkomen?

Zoals je ziet kijkt de ergotherapeut naar wat de cliënt graag zelf wil blijven doen ondanks een beperking. Daarom maakt de ergotherapeut samen met de cliënt een plan met praktische oplossingen. Ook adviseert en begeleidt de ergotherapeut mantelzorgers en andere professionele zorgverleners. De ergotherapeut kan bovendien adviseren over aanpassingen in de woning en eventuele hulpmiddelen.

Bekijk hier een filmpje dat vertelt wat een ergotherapeut doet.

Wanneer kun je gebruik maken van ergotherapie?
Je kunt bij ons terecht met een verwijsbrief van de huisarts of de specialist. Maar ook zonder verwijsbrief kun je bij ons terecht. Het aantal behandelingen dat vergoed wordt is afhankelijk van de indicatie en de eventuele aanvullende zorgverzekering. Iedereen heeft recht op 10 uur ergotherapie per kalenderjaar binnen de basisverzekering. Dit valt wel onder het eigen risico.

Heb je vragen of je wil meer weten over ergotherapie van SZR?
Neem dan contact met ons op via: 0344-671650 of ergotherapie@szr.nl.

Team ergotherapie SZR
Linda van der Aa, Eveliene van Biemen, Dunja Delcour, Laura Lange, Chantal Langerak, Cecile van Raaij, Renske van der Sluijs, Lisa Suppers en Marleen Wolters

Mijmeren is ook een activiteit

Dinsdag 24 september

Samen met een bewoner uit het raam kijken en mijmeren over vroeger. ​Ook dat is een activiteit. Resi Spijkers schreef er een prachtig gedicht over. Aandacht en liefde voor de cliënt, da’s nou SZR. Lees meer

Resi Spijkers, coördinator welzijn en vrijwilligers van locatie Lingehof, schrijft graag. Een gedicht voor Lingehof nieuws, een musical voor kinderen of een cabaretvoorstelling. Voor Lingehof nieuws schreef ze een prachtig gedicht over activiteiten voor bewoners die niet direct zichtbaar zijn.

Genieten van herinneringen
Resi: "Natuurlijk is het belangrijk om activiteiten te doen met ouderen, zodat ze genoeg prikkels krijgen. Wat ik echter ook zie is dat mensen vaak denken dat er niks gebeurt als er geen zichtbare activiteit is. Het is inderdaad mooi om te zien als ouderen in een groep bewegen of aan een Tovertafel zitten. Maar samen met een bewoner uit het raam kijken en nabij zijn is ook belangrijk. En dat wordt vaak vergeten. Veel ouderen vinden het fijn om te mijmeren over vroeger. Daarom heb ik dit gedicht geschreven. Aandacht en liefde voor de cliënt, da's nou SZR. 

Laat je inspireren door het gedicht van Resi

Dag moedertje, zit je daar weer voor het raam
Hierbinnen gebeurt van alles, of vind je daar niet veel aan?
Mensen eten, en lachen, luisteren naar muziek
Jij blijft hier maar zitten, voel je je ziek?
Ze gaan dadelijk gymmen, armen en benen in de lucht
Doe je niet mee?, tis goed voor je lijf, ..ik zie dat je zucht
of train je geheugen, zet je kop aan het werk
het is leuk met z'n allen, het houdt je hoofd juist zo sterk
je zit hier te zitten, dat doet mij verdriet
ik gun je een leven, of wil je dat niet?
Lieve dochter, Ik kijk niet naar buiten
maar zie mezelf in spiegelbeeld,
ik zie in de ruiten,
iets wat me nooit verveeld
ik kijk naar mijn rimpels, die ik echt heb verdiend
en denk aan het leven, hoe ik heb gelachen en gegriend
alle mensen en gebeurtenissen, passeren mijn brein
en ik geniet van herinneringen, van hoe het kon zijn
in mijn hoofd hoor nu ik de muziek van toen
ik dein er op mee, dus mijn lijf blijft het doen
door te herinneren houd ik mijn geheugen sterk
ik zit niet te zitten, ik ben druk aan het werk
Maak jij je nou maar niet druk, maar maak herinneringen en geniet
En als je dan later, oud en met rimpels, op je leven terugziet
Op je jeugd jaren, je gezin, je kleinkinderen en de heleboel
Lief kind, dan snap je vast wat ik bedoel.
(Resi)

Mijmeren is ook een activiteit

Extra aandacht voor beweging

Dinsdag 24 september

Bewegen is goed voor iedereen, zeker ook voor ouderen die in een zorginstelling van SZR wonen. Meer bewegen levert een betere gezondheid, meer zelfredzaamheid en een hogere kwaliteit van leven op. Lees meer

Bewegingsagoog bij SZR
Sinds kort heeft SZR een bewegingsagoog in dienst, Arnoud Edelman Bos. Hij gaat samen met medewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers cliënten stimuleren meer te bewegen. Meer bewegen doen we met zijn allen. Arnoud: “Mijn doel is dat bewegen vanzelfsprekend is in de zorgverlening. Maar ook dat we kunnen zien dat de cliënten er plezier aan beleven, ze zich prettig voelen en de kwaliteit van hun leven verbetert.”

Bewegen is meer dan sport en spel
“Bewegen hoeft niet iets groots te zijn. Meer bewegen kan al in de dagelijkse handelingen. Denk aan het dekken van de tafel, het zelf voortbewegen van de rolstoel of zelf wassen en aankleden. Ook bieden we extra sport- en spelactiviteiten aan. Hiermee stimuleren we op een leuke en speelse manier het bewegen. We hebben bijvoorbeeld een fietslabyrint. Daarmee kunnen cliënten binnenshuis mooie fietstochten maken in hun favoriete omgeving. Heerlijk buiten fietsen kan ook met onze duofietsen en rolstoelfietsen. Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden voor plezierig en gezond bewegen.”


Wilt u meer weten over bewegen bij SZR? Bel naar het Zorg Adviespunt T: 0800-0588

Extra beweging bij SZR
Stel een vraag

Zorg Adviespunt

Bij het Zorg Adviespunt van SZR kunt u terecht met vragen op het gebied van zorg en behandeling.   Er werken deskundige cliëntadviseurs, die uit het brede pakket aan producten dat SZR biedt, een passend aanbod kunnen doen. Zij kunnen u snel van de juiste informatie, advies en ondersteuning voorzien en zonodig ondersteunen bij de aanvraag van een indicatie.

Samen met u zoeken zij naar de beste oplossing. Zij geven advies op maat en brengen daarvoor, mocht dat nodig zijn, ook graag een bezoek bij u thuis.

Het is voor mij belangrijk dat cliënten de juiste zorg op de juiste plaats ontvangen en dat cliënten tevreden terugkijken op de tijd dat ze zorg hebben ontvangen van SZR.

Saskia Beck Manager Zorg Adviespunt